Чай габа преміум темний тайваньський улун 100 г
- Артикул: UL 2023
- Наявність: Не має в наявності
-
₴1220.00грн.
- Без ПДВ: ₴1220.00грн.
Сам технологічний процес для виробництва габи спочатку розробили японці ще в 1984 році працівниками Національного інституту чаю Японії, суть його в тому, що в готовому чайному листі практично весь вміст глутамінової кислоти вдалося перетворити в ГАМК або γ-аміномасляної кислоти (по англійськи - GABA). Це унікальне органічне з'єднання, яке є найважливішим гальмівним нейромедіатором центральної нервової системи, дія якого не впливає на вміст ні катехина, ні кофеїну. Оскільки вчені встановили, що деякий вміст ГАМК може накопичуватися в зеленому чаї вже через 7-8 годин після початку процесу його ферментації на відкритому повітрі, вони задалися питанням, що буде, якщо ферментацію вести в умовах без кисню (тільки з азотом), і отримали приголомшливий результат, виявляється, в цьому випадку концентрація ГАМК в чаї виходить дуже велика.
Японські дослідники швидко вивчили всі корисним властивості Габа-чаїв, і вже в кінці 1980-х почали їх масове виробництво. Тоді він рекомендувався людям з гіпертонією і проблем з обміном речовин, а також судинами головного мозку. Тодішні дослідження показали, що, крім того чай помітно пом'якшував безсоння і депресію, а також інші дисфункції нервової системи і навіть похмілля.
Але китайці теж не сиділи склавши руки і вже в 1990-х не тільки взяли цю технологію собі на озброєння, а й зуміли істотно її модифікувати, що ще поліпшило як користь цього чаю, так і його смак. Зараз його виробляють і в Таїланді, континентальному Китаї і інших країнах регіону.
Наш преміальний тайванська Габа відрізняється від інших улунів даного сорту тим, що в процесі виробництва лист-сирець після завершення окислення сильно прожарюється, в результаті чого він стає більш темним, а смак - більш пікантним (з тютюновим і сильно-деревним нюансами).
Суттєвої концентрації кислоти ГАМК досягають шляхом багатогодинної ферментації в середовищі, де відсутній кисень (і можуть "працювати" тільки анаеробні мікроби). Саме ця речовина покращує передачу нервових імпульсів у всіх тканинах мозку, що істотно здатне поліпшити самопочуття.
Колір, смак і аромат: при питті проливами цей чай цікаво поступово розкривається і змінює свої якості. Спочатку заварка буде коричнево-бурштиновою з тонкими деревними, горіховими і трав'яними темами, потім - більш "смаженою", солодкуватою і ще більш горіховою. Ще далі - буде більше маслянистих нот.
Корисні властивості Габа. Ефективно зніме депресію і нервозність, призведе в порядок сон і артеріальний тиск крові, знизить рівень цукру і вільних радикалів, явно поліпшить зір і пам'ять, а також імунітет, доброчинно подіє на підшлункову залозу. Крім того, Габа - потужний антиоксидант, дуже корисний жінкам.
Як заварювати Габу. Можна взяти 4-7 г сухого чаю на 350 мл води, покласти в заздалегідь прогрітий заварник і залити не сильно крутим окропом. Час заварювання для 6 разів: 10 с, 15 с, 20 с, 30 с, 50 с, 80 с. Далі - збільшувати час до втрати смаку.