Справжній пуер недорого - чудовий смак та корисний ефект!
Виберіть підкатегорію
Цей постферментований китайський чай, який називається саме так тому, що це назва селища (в наш час – міста), де колись вперше почали його виробляти. Його заготовлюють та виробляють тільки в провінції Юньнань (але в невеликих кількостях цей чай також виготовляють в Бірмі, В'єтнамі і Таїланді).
Технологія виробництва пуера унікальна: сировиною є листя дорослого чайного дерева (з кущів пуер не збирають взагалі), при чому, чим старше дерево (говорять, що самі дорогі види зроблені з листя 1000 літніх дерев!), тим дорожчий і якісніший буде чай. Спочатку зібране листя обробляють також як зелений чай, далі ферментують — природно або штучно (швидко) зістарюють.
Технологія виробництва пуеру
Виробляють цей чай наступним способом: збирають листя, в'ялять їх, скручують (для виділення як можна більшої кількості соку з самого листя), далі проводять їх ферментування при високих температурах, що суттєво прискорює "бродіння" листя, далі сушіння (для зупинки процесу окислення), ну і нарешті - пресування. Причому, окисленню сировину піддають двічі (і це властиво тільки для пуера). Друга ферментація в деяких випадках продовжується 50 і більше років!
Як не дивно, правильний пуер з плином часу покращує свій смак й ні трохи не псується. В давнину, ще до того, як появилися машини, ферментація цього чаю йшла під час транспортування, оскільки перевезення було досить довгим, і таким чином чай достигав по дорозі до місця продажу. В наш час, коли на перевезення почало йти не так багато часу, розробили технологію штучного прискореного окислення. Це робиться так: чайний лист складають в своєрідні кучі, поливають їх водою, далі температура всередині таких куч піднімається, що й приводить до швидкої ферментації.
Види пуеру
Звідси з'явилось два вида пуера — перший, який роблять по класичній (старій) технології називаеться "шен пуер" і "шу пуер" – це прискорено окислений. Стан сирого шен пуера легко самостійно контролювати (а це його ступінь ферментації, і смак також). Але це довгий процес, тільки через 2 або навіть три роки зберігання з нього виходить гіркота та грубість. І тільки через 10-20 років він буде унікальним по властивостях та смаку. Шу пуер також з часом змінюється. Через кілька років в ньому не буде відчуватись запах «мокрих куч». Купити пуер різних сортів можна в нашому інтернет-магазині, де ціна і якість Вас точно здивують, і не так важливо де Ви знаходитесь: в Дніпропетровську, Харкові чи Запоріжжі.
Цей вид чаю давно став дуже популярним в Тибеті та самому Китаї, особливо в тих місцях, де люди їдять в основному м'ясо. Але в наш час і в Європі в нього з'явилося немало прихильників, адже до хорошого звикаєш швидко…
На смак цей китайський чай пуер багатоплановий і сильно залежить від часу вторинного ферментування, місць де росла сировина і способу виробництва (не так значно також впливає і час збору листя). Тут будуть присутні пряні нотки, земляні і навіть фруктові, в особливо витончених варіантах можна зустріти дерев'яний присмак, сухофруктів і яблук.
Що стосується фасування, то і тут варіантів досить багато: розсип (с нею все ясно) і пресований продукт. Форми пресування в залежності від виробника бувають наступні: у виді бліна (по китайському - Бін Ча), тобто коржі, які бувають від 100 г і до 5 кг (але основна маса коржів - 350- 400 грамів), так званий «точа» (чаша або гніздо) – в основному по 300-500 грам. Існує також і прес в вигляді цегли (мабуть, сама древня форма пуера), гриба і навіть гарбуза.
Як правильно заварювати пуер?
Є кілька варіантів. Для цього потрібно взяти 4 г чаю на стакан води. Деякі гурмани рекомендують попередньо промити пуер перед заваркою, говорять, цей процес забере пил, і загальний ефект від чаювання буде вищим. Але краще швидко промити чай кип'ячою водою, тоді і пил видаляється і дезінфікується сам старий продукт. Але якщо Ви маєте «корж» з пуера, його потрібно перед заварюванням подрібнити. Все інше проходить традиційно – напій заливається гарячою (70-85 градусів) водою, і настоюється кілька секунд (перші дві заварки), а подальші заварки робляться на 20 секунд довшими ніж попередні. Допускається заварювати пуер до 10 разів в залежності від його віку.
На сході євразії впевнені, що китайський чай пуер здатен в короткі терміни вивести з організму шлаки (і ці властивості вже доведені), добре піде також для схуднення і навіть можете відтермінувати старість! А якщо ще врахувати його різноманітний і витончений смак і унікальний аромат, то не дивно, що вживання цього чаю – і приємне і престижне заняття.
Як бачите, користь цього виду чаю різноманітна, тому ми рекомендуємо купити пуер в Україні і Києві, Одесі та інших містах, замовлення в нас приймаються швидко, ціна прийнятна, а обслуговування – на високому рівні, та й відгуки говорять самі за себе.
Як вибрати пуер високої якості?
Якщо Ви тільки недавно долучилися до цього виду чаю, то, за ідеєю, у Вас регулярно встає момент, як зі всіх пропозицій на ринку визначити самий якісний пуер у своїй ніші. Шу Пуери умовно поділяються на дві групи: ті, які мають мокрий смак (які зберігалися у сирих підвалах) та з горіховим відтінком (відповідно – з сухих складів). Чай з других – якісніший за визначенням, а від якості залежить і ціна. Так Шен Пуери цінуються залежно від того, коли вони були вироблені, тобто чим старший пуер - тим він дорожчий, тому коржики столітньої витримки продаються дуже дорого.
FAQ