качественный чай и кофе
Мова:

Мови

  • Українська
  • Русский

 

   Зв'язаний (його ще називають цвітучий) чай – напій, який зроблений із зв'язки висушеного листя чаю різних сортів ( зелений, червоний, інколи білий), які до того ж обвернуті кругом сухої квітки (однієї або кількох ). В більшості випадків для зв'язаного чаю використовують зелений малоферментований чай, так як його листя більш гнучке і краще піддаються формуванню в потрібну форму.
   Після заварювання зв'язаного чаю ми отримуємо оригінальне видовище, при якому бутон чи кулька претворюються в витончену композицію, дивуючи всіх присутніх диковинною метаморфозою. Появився він вже тисячу років тому, в часи китайської династії Сун, а в наш час промислово виробляється в провінціях Фуцзянь і Сичуань, а також на південному заході Юньнаня. Роблять його тільки вручну. Для того, щоб створити одну зв'язану композицію, у кваліфікованого майстра може піти від 2 до 10 хвилин ( в залежності від того, наскільки складною буде робота ). Таким чином один зв'язувальник чаю виробляє біля 2,5 кг композицій на день.
    Для виготовлення використовують або верхні листочки, або бруньки (чи типси), котрі повинні заготовлюватися тільки під час сезону дощів. Для того, щоб зберегти форму композиції, сировину обробляють в в день заготівлі: листя зразу ферментують до потрібної кондиції, швидко зкручують та висушують (для цього використовуються особливі печі і температура 115 градусів).

   Зв'язаний чай роблять тільки на основі увітки, використовуючи жасмін, гібіскус чи лілію (допускаються також османтус, лаванда, піон та інші).  Далі все листя сортують, розкладують в пучки однакові по довжині і вазі, в середину кладуть відповідну квітку (одну або кілька і вже підшушені). Далі майстер все це зв'язують бавовняною чи шовковою ниткою, після чого готові вироби сушать в печах при температурі біля 90 градусів.
   Основні форми зв'язаного чаю: кулька, яйце, корзинка, серце, гриб та інші. Самі ж дорогі варіанти робляться в формі дракона чи риби.
   Назви такому чаю дають виходячи з того, на що в результаті буде подібна розкрита композиція і яким буде колір в самого напою. Приклади: «Білий лотос», «квітка семи богинь» і т.д. Ціна на зв'язаний чай достатньо висока, так як дорого оплачують роботу майтрів і чайні типси, які служать сировиною, також не дешеве задоволення.
    Звичайно зв'язаний чай треба заварювати в скляному чайнику, адже без спостереження розкриття бутона втрачається сенс цього напою. Для заливання використовується  вода від 80 до 90°С. П'ють напій тільки після повного розпускання композиції. Заварювати його можна кілька разів підряд (але слідуюча заварка повинна бути не менше ніж на 3 хвилини довша попередньої).
    Наш інтернет магазин пропонує Вам купити зв'язаний чай високої якості, доставку робимо по всій Україні: в Київ, Харків, Дніпропетровськ і т.д. в самі короткі терміни. Звертайтеся до нас і будете здивовані нашим сервісом!
     
Наши страницы в соцсетях: