качественный чай и кофе
Мова:

Мови

  • Українська
  • Русский
Улун
улун
07.09.2015
    Чем же полезен китайский чай Улун ? Первое и главное - его уникальнейшее свойство (как для чая) существенно активизировать обмен веществ организме, что несомненно положительно сказывается на том, как себя потом чувствует человек. В свое время на эту тему проводилось множество опытов, в результате которых выяснилась интересная деталь: у тех подопытных, кто постоянно выпивал несколько чашек Улуна в день, во время последующей физической нагрузки, сжигалось примерно в два раза больше к...

 

 

 
  Улун, або оолонг, з китайської -  «темний дракон». Це напівферментований китайсьий чай, який в китайській класифікації знаходиться посередині між зеленым і червоним ( по нашому - чорним).
      Технологія виробництва даного виду слідуюча: спочатку заготовлене листя зав'ялюють на відкритому сонці (але короткий час), потім закладають сировину в спеціальні бамбукові сита, далі все це залишають у тіні ферментуватися. Особливість улуна ще в тому,  що через кожну годину ці сита потрібно струшувати для того, щоб листя придавлюючи одне одного виділяли якомога більше соку (при цьому ломка листа не допускається), що і створює неповторний аромат майбутньому напою.
    В сумі, при загальному процесі виробництва ферментація досягається коло 50 % з невеликими відхиленнями в ту чи іншу сторону. При самій обробці окислення не доводять до кінця: цому піддають не весь лист, а тільки краї та частину поверхні. При цьому вся внутрішня частина листа зберігає притаманну їй природню структуру, оригінальний запах і відмінні властивості. Саме тому улун поєднує якості і зеленого (аромат) ічервоного (досить насичений смак). Є два підвиди: з менною ступінню окислення – ближче до зелених, і з більшою – до червоних.
   Після того, як окислення (ферментування) закінчене (досягнуто 50% показник), листя виймають з сит і піддають «прожарці», причому двічі – це робиться для того, щоб зупинити окислення, інакше замість улуна вийде червоний чай. А далі – справа техніки: липкі післе прожарювання листя зкручують, повторно підсушують і відправляють на фасувальну лінію. Особливо дорогі сорти до цих пір нагрівають і зкручують вручну, що підвищую рівень їх якості. Внаслідок такого складного процесу доведення улуна до потрібних показників, його неможливо ніяким чином підробити, тому і ціна на нього тримається відносно висока.
   Чай оолонг відомий відносно недавно - 300—400 років. Його часто використовують в чайних царемоніях.
    Виробляють його суто в Китаї (тільки в трьох провінціях): це південь та північ Фуцзяня, також  в Гуандуні і на Тайвані. В Фуцзяні і Тайвані роблять малоферментовані улуни, а в Гуандуні — більш окислені. Цінуються і ті й інші, кому які більш до вподоби.
    Взагалі в Китаї вважають, що улуни підсиленої ферментації з'явилися багато раніше ніж малоферментовані сорти. Самі якісні сорти — ясна річ ті, які заготовлені в високогірних районах (ті що ростуть в горах Уї в Фуцзяні, а також в Феніксових горах провінції Гуаньдун). Збирають сировину з дерев та кущів потрібних сортів, або рано навесні, або вже восени. Сам лист поинен повністю розпуститися і бути «м'ясистим». Кращі чаї збирають з оригінальних сортових «материнських кущів». Популярніе сорти: Да Хун Пао і Те Ло Хань, Бай Цзи Гуань і Фен Хуан Дань Цун, також Шуй Цзинь гуй.
 
  Крім того, в останній час популярними стають  ароматизовані улуни (вони  часто ароматизуються женьшенем, екстрактами різних рослин, квітами османтуса, і навіть пелюстками троянд), особливу популярність в останні часи набрав молочний улун, властивості якого практично ті ж, але стак та запах явно нагадують парне молоко. Хоча при уьому самі китайці полюбляють класичний смак чайного листа и впевнені, що будь-яка ароматизація нічого доброго не принесе. І ми також рекомендуємо для початку купити улун в Україні і Києві в класичому варіанті, а вже потім переходити на дегустацію ароматизоаних чаїв.
   До речі, а чи знаєте Ви, що відома всім китайська чайна царемонія повинна проводитися саме з улуном? А що цей чай може розгладити зморшки на лиці? Якщо пити регулярно улуни, то Ви ніколи не захворієте тромбофлібітом, так как кров і судини в цьому випадку будуть в ідеальному порядку.
   Як правильно заварювати улун? Бажано выбрати сорт, ціна на який буде хоча б середньою, інакше відчути добрий смак і аромат буде неможливо. Кип'яток тут не годиться (він тільки зіпсує напій), потрібна вода біля 85 градусів, плюс сім грам чаю на стакан води, заварюємо півхвилини, зливаємо і п'ємо. Далі можна заварювати ще кілька разів.
   Наш інтернет магазин доставить замовлений Вами улун в будь-яку частину України: Харків, Одесу, Дніпропетровськ та ін, будь-якою службою доставки, яка є в Вашому місті.
   Що можна сказати в підсумку? Якщо Ви вирішили долучитися до високоякісного китайського чаю, улун буде найкращим початком! 
 

 

Наши страницы в соцсетях: