Улун
Виберіть підкатегорію
Показано з 1 по 42 із 42 (1 сторінок)
Чай улун - користь для схуднення та відмінний ефект, смачно та корисно!
Улун, або оолонг, з китайської - «темний дракон». Це напівферментований китайський чай, який в китайській класифікації знаходиться посередині між зеленим і червоним (по нашому - чорним).
Як виготовляють улун?
Технологія виробництва даного виду наступна: спочатку заготовлене листя зав'ялюють на відкритому сонці (але короткий час), потім закладають сировину в спеціальні бамбукові сита, далі все це залишають у тіні ферментуватися. Особливість улуна ще в тому, що через кожну годину ці сита потрібно струшувати для того, щоб листя придавлюючи одне одного виділяли якомога більше соку (при цьому ломка листа не допускається), що і створює неповторний аромат майбутньому напою.
В сумі, при загальному процесі виробництва ферментація досягається коло 50 % з невеликими відхиленнями в ту чи іншу сторону. При самій обробці окислення не доводять до кінця: йому піддають не весь лист, а тільки краї та частину поверхні. При цьому вся внутрішня частина листа зберігає притаманну їй природну структуру, оригінальний запах і відмінні властивості. Саме тому улун поєднує якості і зеленого (аромат) ічервоного (досить насичений смак). Є два підвиди: з меншою ступінню окислення – ближче до зелених, і з більшою – до червоних.
Після того, як окислення (ферментування) закінчене (досягнуто 50% показник), листя виймають з сит і піддають «прожарюванню», причому двічі – це робиться для того, щоб зупинити окислення, інакше замість улуна вийде червоний чай. А далі – справа техніки: липкі після прожарювання листя скручують, повторно підсушують і відправляють на фасувальну лінію. Особливо дорогі сорти, такі як Габа чи Те Гуань Інь Ван, дотепер нагрівають і скручують вручну, що підвищую рівень їх якості. Внаслідок такого складного процесу доведення улуна до потрібних показників, його неможливо ніяким чином підробити, тому і ціна на нього тримається відносно висока.
Чай оолонг відомий відносно недавно - 300—400 років. Його часто використовують в чайних церемоніях.
Виробляють його суто в Китаї (тільки в трьох провінціях): це південь та північ Фуцзяня, також в Гуандуні і на Тайвані. В Фуцзяні і Тайвані роблять малоферментовані улуни, а в Гуандуні — більш окислені. Цінуються і ті й інші, кому які більш до вподоби.
Взагалі в Китаї вважають, що улуни підсиленої ферментації з'явилися багато раніше ніж малоферментовані сорти. Самі якісні сорти — ясна річ, ті, які заготовлені в високогірних районах (ті що ростуть в горах Уї в Фуцзяні, а також в Феніксових горах провінції Гуаньдун). Збирають сировину з дерев та кущів потрібних сортів, або рано навесні, або вже восени. Сам лист повинен повністю розпуститися і бути «м'ясистим». Кращі чаї збирають з оригінальних сортових «материнських кущів». Популярніе сорти: Да Хун Пао і Те Ло Хань, Бай Цзи Гуань і Фен Хуан Дань Цун, також Шуй Цзинь гуй.
Види улуна
Крім того, в останній час популярними стають ароматизовані улуни (вони часто ароматизуються женьшенем, екстрактами різних рослин, квітами османтуса, і навіть пелюстками троянд), особливу популярність в останні часи набрав молочний чай улун, властивості якого практично ті ж, але стак та запах явно нагадують парне молоко. Хоча при уьому самі китайці полюбляють класичний смак чайного листа и впевнені, що будь-яка ароматизація нічого доброго не принесе. І ми також рекомендуємо для початку купити улун в Україні і Києві в класичому варіанті, а вже потім переходити на дегустацію ароматизоаних чаїв.
До речі, а чи знаєте Ви, що відома всім китайська чайна царемонія повинна проводитися саме з улуном? А що цей чай може розгладити зморшки на лиці? Якщо пити регулярно улуни, то Ви ніколи не захворієте тромбофлібітом, так как кров і судини в цьому випадку будуть в ідеальному порядку.
Як правильно заварювати улун?
Бажано выбрати сорт, ціна на який буде хоча б середньою, інакше відчути добрий смак і аромат буде неможливо. Кип'яток тут не годиться (він тільки зіпсує напій), потрібна вода біля 85 градусів, плюс сім грам чаю на стакан води, заварюємо півхвилини, зливаємо і п'ємо. Далі можна заварювати ще кілька разів.
Наш інтернет магазин доставить замовлений Вами улун в будь-яку частину України: Харків, Одесу, Дніпропетровськ та ін, будь-якою службою доставки, яка є в Вашому місті.
Що можна сказати в підсумку? Якщо Ви вирішили долучитися до високоякісного китайського чаю, улун буде найкращим початком!
Користь та ефект улуна
Дослідження в лабораторіях показують, що якщо улуни регулярно вживати, це досить швидко підвищить концентрацію в крові речовини адипонектин. Це рідкісний білок, який дуже корисний для організму загалом і добрий як профілактичний засіб від цукрового діабету загалом.
Але дітям і вагітним не варто зловживати улунами – максимальна доза – до двох чашок на день і бажано не перед сном, тому що цей вид чаю трохи бадьорить та активізує.
Регулярні чаювання будь-якого виду улуна сприяють поступовій, але помітній нормалізації ваги, оптимальності кров'яного тиску, улун добре позначається на стані волосся. За рахунок великої кількості антиоксидантів він попереджає швидке старіння, а також запобігає онкологічним процесам, знижує холестерин у крові, очищає дрібні судини і покращує увагу.
Рейтинг улунів.
Провівши найуважніший аналіз всіх сортів чаю улун, а також провівши опитування у всіх цінителів, наші фахівці розподілили сорти чаю улун таким чином за популярністю.
1. Так Хун Пао преміум - чорний.
2. Ті Гуань Інь Ван.
3. Ба сян.
4. Молочний улун.
5. Женьшень улун.
FAQ
1. Як виглядає чай улун?
2. Який улун вибрати?
3. Як улун впливає на схуднення?