качественный чай и кофе
Мова:

Мови

  • Українська
  • Русский

 

                     Трошки про каву.  
Саме кавове дерево люди знали вже дуже давно, але ось пити каву як напій почали тільки коло 3000 років тому. Причому, спочатку її жували (як зерно так і листя), що непогано бадьорило, і замітивши такий эфект, людина почала думати над тим, як його можна підсилити. Далі вона умудрилася подрібнювати зерна і варити їх сирими, що мабуть не дуже їй сподобалося, і з часом комусь в голову прийшла ідея його піджарювати, а потім вже готовити, таким макаром з'явилася перша молота кава.  Як каже нам наука історія, першими вирощували каву ефіопи, звідки вона попала на Аравійський півострів, ну а ве османи достатньо швидко розповсюдили її в Європу (спочатку в Англію і Францію в 17 столітті), Азію. Але Європейці довгий час самі не могли вирощувати кавові дерева, так як Османська Імперія була монополістом в даній сфері. Але одного разу голандским торговцям вдалося вивезти саджанці в Індію і далі – в сучасну Індонезію, де дуже швидко розвели дерева і змогли вирощувати каву в промислових масштабах. На цьому османська монополія і закінчилася. І вже завдяки європейцям кавові зерна потрапили у всі країни земної кулі.
   А ось розчинна кава була винайдена тільки в 1901 році, відомим американським хіміком Саторі Като. Як не дивно розчинна кава розійшлася по усьму світі набагато швидше ніж її «пращур», видно вона зразу подобалася усім, хто її пив.
   На сьогоднішній день відомо коло 90 видів кавового дерева.
Але основних, які вирощуються промислово і в великих кількостях – всього два: робуста і арабіка. Всі інші види мають питому вагу світових продаж не більше ніж 2 %. Причому, на арабіку припадає 70 % всієї кави що виготовляється, і цсього лише 30 – на робусту.   
   Самий популярний і вирощуваний сорт арабіки росте достатньо високо – 1000-2000 метрів над рівнем моря! На інших висотах і в інших кліматичних умовах він просто не росте. Після збору врожаю, отримують продовгуваті зерна, трошки вигнуті в формі букви «S». А ось робуста – менш вибагливий вид у всіх відношеннях: росте до 600 м над рівнем моря, причому набагато швидше арабіки, стійкий до різних шкідників та хвороб Та й ареал вирощування суттєво ширший: тропічна гірська Африка, Індія і навіть Індонезія. І хоча робусту рахують не такою престижною із-за менш вираженого аромату , але вона містить більше кофеїну і її постійно використовують в еспресо-сумішах, що дає нижчу ціну і якісну кавову пінку. Є й інші види: ліберіка, ексцельса та ін, але вони навряд чи попадуться Вам в інтернет-магазині чи супермаркеті. 
   В наш час можна купити каву досить екзотичних сортів, наприклад азіатську (яка росте в Індонезії, Філіпінах і південній Індії) під назвою «Копі Лювак» («Капе Аламід») – сама дорога в світі, так як проходить весь шлунково-кишковий тракт тваринки мусанга, (азіатська пальмова цівета). Ну і так як кількість цих тваринок в природі обмежено, і вони не можуть з'їсти більшу кількість зернин, то не потрібно бути дуже розумним, щоб уявити, яка на цю каву ціна. А вона просто зашкальна – 600 доларів за 1 кг! А якщо враховувати постійно ростучий попит на неї, то вартість з часом буде тільки рости.
    Хоча підприємливі китайці вже умудрилися виробляти більш дешевий варіант Копі Лювака (який аж в 10 разів дешевше), і назвали його «Monkey Coffee» (Манкі Кава). Назва говорить сама за себе: в виготовленні сировини приймають участь не мусанги а мавпи.
           Обжарка кави.
    З однієї сторони обжарка кавового зерна – звичайний процес, а з іншої, саме від цього буде залежати і аромат, смак, післясмак и міцність майбутнього напою а також його властивостей, адже під час обжарки зерна він суттєво змінює свій колір і хімічний склад: саме тоді формуються і стабілізуються кислоти, запах та інші компоненти. Час обжарювання визначається тим, який напій потрібно будет отримати в підсумку. Як правило, обжарка кави йде недовго - 5 – 8 хвилин при стандартній температурі в 180° – 245°. Вплив її тривалості на смак кави слідуючий: чим світліше зерно після обжарки, тим кисліше буде воно на смак, а чим воно буде темніше, тим більше буде гірчити. Ось і виходить, що кружка кави буде мати смак, який напряму залежить від процесу обжарки зерен.
   Хоча крім кольору, є й інші признаки, які визначають готовнісь обжареного зерна і цого відповідність потрібним смаковим параметрам: запах, кількість масел що виділяються и т.д.
   Класифікація ступенів обжарки кавового зерна і відповідні температурні режими.
1.Суха необжарена кава в зернах. Це зелена кава. Даний ступінь характеризуеться простою сушкою очищеного від м'якоті зерна і не передбачає термообробки.
2.Початкова обжарка. Зерно бліде на колір. Температура - 135 градусів.
3.Продовження обжарювання. Колір -  світло жовтий. На цій стадії зерном активно втрачається волога. Це відносно довгий етап, на ньому кава виділяє аромат сушеної трави. 164 градусів.
4.Закінчення випарювання. Колір -  жовто-коричневий. Це і є початок самої жарки: вологи в зерні немає, воно коричневіє і пахне піджареним хлібом. 175 градусів.
5.Зерно набирає світло-коричневого кольору. Зерна збільшуються і розкриваються. Залишки пергаментної оболонки відшлущуються. 187 градусів.
6. Зерно яскраво-коричневе. Температура - 200 градусів С. В цей час цукор в зернах поступово перетворюється в карамель, зерна починають тріскати.
7. 1-ий крекінг. Температура - 205 С. Зерно активно і голосно тріскає.
8. Продовження крекінгу. Температура - 212 С. Колір зерна – нерівномірний, воно продовжує збільшуватися.
9. Кінець крекингу. Ця прожарка називається Сіти рост (City roast). 218 градусів. Зерна припиняють розтріскуватися і накоплюють всередині себе вуглекислий газ.
10. Більша частина кави пройшла крекінг. Цей ступінь називається Сіті+ рост (City+ roast). Температура – 223 градуси. В цей момент целюлоза зерна починає розрушуватися і збільшується виділення вуглекислого газу, що веде до повторного крекінгу і обвуглюванню зерна.
11. Початок другого крекінгу. Цей ступінь называють Повний Сіті рост (Full City roast). 229 градусів. Із-за інтенсивного виділення вуглекислого газу, який накопичився в зернах, зерна видають «хлопаючий» звук. На краях зерен з'являются п'ятна олії.
12. Інтенсивний повторний крекінг, чи Повний Сіті+ рост. Температурний режим - 234 С.
13. Континентальна обжарка. Смак зерна змінюється і стає більш паленим. Цей ступінь ще називають «Віденська» чи «Слаба Французська обжарка» (Vienna – Light, French roast), 240 градусів.
14. Кінець розтріскування зерен (Повна Французська обжарка). Вони ще збільшуються і втрачають свою масу. Кавовий цукор дуже карамелізований і димить. 
15. Ця стадія називаеться «Повністю карбонізована кава» (Fully carbonized), чи Італійська обжарка. Температура - 252 С. Кавове зерно обвуглене на четвертину.
16. Ще через пару-трійку хвилин виходить «Cafe Del Fuego» чи Пережарена кава. 
  В наш час вже мільйони людей не уявляють свого життя без цього напою, і це завдяки бадьорячій дії на організм, що досить актуально рано-вранці, коли потрібно швидко прийти в робочий стан. 
  В арабських країнах каву готовлять по слідуючому рецепту: зелене зерно обжарюється в спеціальній посуді, охолоджується і перемелюється. Далі порошок засипають в киплячу воду і кип'ятять його 2 чи 3 рази, від чого вона виходить густою, насиченою з сильним ароматом. А ось в Турції існує інший спосіб: обжарені зерна перемелюють, далі заливають водою і знову обжарюють. Це і є турецька кава.
  Наш інтернет магазин кави пропонує Вам тільки оригінальніе і цікаві сорти: Лавацца, Якобс, Кімбо також сорти з Італії і Германії в широкому асортименті. Так як ми завжди індивідуально підходимо до кожного клієнта, незалежно від того, в якому з міст України він живе: Київ, Львів, Дніпропетровськ, Харків, Одеса, про нашу каву відгуки завжди тільки позитивні, ми намагаємося працювати так, щоб всі клієнти були задоволені. Так як ми пропонуємо Вашій увазі суто європейські торгові марки, то можемо сміливо стверджувати, що тільки в нас краща кава! Заходьте до нас на сайт і вибирайте, дзвоніть, замовляйте. В нас постійно проходить акція на велику кількість товарів, так що завжди можна що-небудь підібрати для себе недороге.
 
   Деякі поради поціновувачам кави.
Зберігайте її тільки в герметичних ємкостях, інакше вона досить швидко втратить властиві їй смак і аромат. Тому, якщо ви хочете купити каву в пакетику, її зразу потрібно буде висипати в посуд (банку), який може щільно закриватися.
   В ідеале жарити (і молоти теж) каву слід тільки перед варкою. В такому випадку напій буде самим смачним і корисним.
Посуд для варки повинен бути суто для кави, в ньому нічого іншого не потрібно варити.
   Ідеально готовити каву в якісній кавоварці з паперовим фільтром. Таким макаром в напої буде мінімум холестерину.
Чим дрібнішим буде помол зерна – тим смачнішим вийде напій.
Не вздумайте кип'ятити каву, в момент початку під'йома пінки посуд слід зняти с вогню.
     Наш інтернет магазин пропонує купити каву відомих європейских виробників і досить недорого. Ми відповідаємо за якість свго товару. Доставку робимо по всій Україні: Кривий Ріг, Луцьк, Миколаїв, Херсон, Вінниця та ін, будь-якою зручною для Вас службою доставки в самі зжаті терміни. Наша натуральна кава – сама краща. Тому сміло купуйте!